Monday, November 17, 2014

Bicycle Roadshow at senQ Klang Parade

senQ-Bicycle-Event-Leaflet-FA-1_2senQ-Bicycle-Event-Leaflet-FA-2_2 
senQ-Bicycle-Event-Leaflet-FA-2_1 senQ-Bicycle-Event-Leaflet-FA-1_1

Anda suka berbasikal?
Kalau suka, boleh pergi join atau saja-saja tengok (ha..ha..ha..) kat senQ Klang Parade. Ada contest wooo...bukan beauty contest tau.
Maklumat lanjut di : http://my.shareddis.com/p/93hgU

Friday, November 14, 2014

First Aid, Emergency Care for the Injured - Free Download


Just want to share this informative article. It's really good. Basically teach how to do correct CPR, how to handle emergency cases such as heart attack and stroke with step by step procedure or treatment
 
First Aid
Publisher: Wikibooks 2007
Number of pages: 112
Description:

This book covers in depth all topics required for a standard first aid course, and also includes a section on advanced topics. The basics covered include: primary assessment and CPR, legal aspects of first aid, circulatory emergencies (bleeding, heart attack, stroke), respiratory emergencies (asthma, anaphylactic shock), internal injuries, such as broken bones, chest injuries and internal bleeding, burns, seizures and other medical conditions.

What is First Aid anyway?

A for Airway
B for Breathing
C for Compressions
D for Deadly Bleeding
 
and....

Much much more.... 
 
A must Download.

Source

Kajian Pembentukan emosi kanak-kanak melalui bahan bacaan sastera

Kajian

Kajian dibuat terhadap tiga puluh orang kanak kanak dari tiga buah sekolah rendah di Malaysia (mengikut Zon tertentu) Pelajar berumur antara 7-12 tahun telah dipilih secara rawak dan ditemu bual untuk mendapat hasil kajian. Beberapa cerita rakyat dijadikan sampel bacaan seperti  Peniup Seruling, Tempua bersarang rendah dan sebagainya.

Source
Hasil kajian mendapati bahawa :

1. Bahan bacaan sastera dapat menimbulkan reaksi emosi seperti sedih, marah, simpati dan sebagainya.
2. Bahan bacaan sastera bergambar pula didapati lebih menarik minat kanak-kanak untuk membaca.
3. Manakala cerita berkenaan binatang menjadi pilihan majoriti kanak-kanak.

Kesimpulan :

Ibarat melentur buluh biar dari rebungnya. Idea dan pemikiran penulis perlu ada sifat tanggungjawab untuk membentuk pemikiran awal kanak-kanak menjadi lebih positif.

Download Artikel atau baca seterusnya di  Jurnal

Sumber :


Monday, November 10, 2014

A Vegetable Growing Cheat Sheet

Berikut adalah Panduan Lengkap Penanaman Sayur-Sayuran yang dipersembahkan dalam bentuk Infografik. Ringkas tetapi padat. 

Sebagai seorang amatur dan peminat tanaman sayur-sayuran, ia amat berguna sekali. Oleh kerana kekurangan ruang untuk berkebun, maka saya tidak dapat bergiat aktif dalam penanaman sayur-sayuran. Tanam pokok bunga dah lama aktif dah.
Buat masa ini, saya terpaksa berpuas hati dengan 7 pasu bendi, I pasu terung dan 1 pasu bayam merah. Saya juga ada menanam tanaman yang sentiasa diguna di dapur (kategori sayur dan herba jugaklah kan?) seperti  kunyit, halia, kari, daun ketumbar, daun bawang, leek, kucai, temupauh, temukunci, lada hitam dan daun kaduk. Herba Mat Salleh juga ada seperti rosemary dan oregano. Manakala tanaman yang sentiasa saya buat ulam seperti ginseng jawa, pegaga, selom dan ulam raja.

Ok...kita lihat infografik di bawah ini yer....siap dengan list cara tanam, bila nak tanam, bila nak kutip hasil, companion plant, pest dan sebagainya.

source






Sunday, November 9, 2014

Thought of the Day

Source
Very true......sigh! 

Friday, November 7, 2014

Homemade Ubat Batuk, Sakit Tekak dan Sesak Nafas



السلام عليكم

Anak lelaki saya yang berumur 7 tahun sering mengalami masalah batuk-batuk di waktu malam terutama pada musim hujan. Saya biasanya memberi ia minum ubat batuk sahaja. Resepi di bawah agak tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana rasanya PEDAS.

Resepi :

1 sudu besar Cuka Epal,
Cuka Epal

1 sudu besar Madu,
Madu Khaula

1 sudu kecil halia,
Halia

1 sudu kecil Cayenne
Cayenne

2 sudu besar air
Air Bersih
Caranya cukup mudah.....campur semua sekali harung. Bila dah sebati simpan dalam botol dan diletakkan dalam peti ais. Goncang sebelum minum yer.

In Sha Allah boleh mengurangkan batuk-batuk, sakit tekak dan sesak nafas.

Resepi tambahan :

- Makan makanan mengandungi Vitamin C dan E untuk meningkatkan imunisasi badan. Contoh oren dan badam.
- Elak makanan kumpulan Dairy Products, ia boleh tingkatkan kahak dalam tekak.Stop dulu minum susu  atau makan cheese yer.
- Makan dengan banyak bawang merah dan bawang putih serta celery, Sila makan sup lah senang cerita.
- Perbanyakkan pengambilan makanan dan minuman PANAS sebab boleh cairkan kahak. Maksudnya Kopi O Panas bukan Kopi O Ais.
-Makan spicy food macam kari dan minum teh halia.
- Suhu bilik kena lembab sedikit bukan kering. Pasang 'Air Purifier atau Humidifier.'
- Guna minyak angin yang ada eucalyptus oil @ Vicks pun boleh, sapu di hidung, dada dan belakang. Tepuk-tepuk sedikit dada dan belakang supaya  kahak 'longgar'

Hmmm.....banyak lagi caranya untuk mengatasi batuk sebenarnya. Ada yang do-it-yourself macam resepi di atas dan ada jugak yang lebih mudah tersedia seperti ubat batuk di bawah ini :
Hurix's Sirap Ubat Batuk Untuk Kanak-Kanak (60ML)
Ubat Batuk

Sunday, November 2, 2014

Pinocchio - Korean Drama 2014

Coming soon  :

Drama : Pinocchio
Date : 12 November 2014
Channel : SBS
Time : Wed -Thursday 21.55 pm KST



Story :

A story about a young reporter with Pinocchio syndrome (Park Shin Hye as Choi In Ha), hiccupping uncontrollably whenever telling a lie. And Lee Jong Suk (Choi Dal Po) will play an intelligent man with messy look. Both live together as uncle and niece because Dalpo was adopted by Inha grandfather. Basically, one man live in a lie and one woman cannot lie.

Pinocchio teases small-town high school romance Okay, the second teaser for SBS's upcoming Wednesday-Thursday drama Pinocchio is a step in the right direction — at least it contains a tidbit of story information and actually features the heroine of our story, which is more than I could say for the first teaser. The shows second teaser features glimpses of Park Shin-hye and Lee Jong-seok's past as sweet, happy high schools from a small country town.

They grow up together on a tiny island, and that marks the last happy phase in the heroic life. He suffers the loss of his parents and undergoes a transformation, eventually hiding his identity and becoming a whole new person altogether. So he's a character whose entire life becomes a lie, while our heroine is a character who can't lie. She suffers from Pinocchio syndrome, which sends her into hiccup fits whenever she lies. She grows up to be brutally honest for that reason, which ought to be fun.

The leads join Lee Yubi (Gu Family Book) and Kim Young-kwang (Plus Nine Boys) as a foursome of rookie news reporters, and Lee Pil-mo (Emergency Couple) plays their boss, a gruff PD whose face is permanently stuck in a frown. He's a man of principle who believes in the importance of truth above all else, which means he will be the mentor to whip our rookies into shape and inspire them.

Pinocchio follows current Wednesday-Thursday drama She's So Lovable, which is airing its last three episodes next week. That puts the premiere on November 12.

cr: dramabeans (Translated by Bing)

Main Cast :
Lee Jong Suk as Choi Dal Po
Park Shin Hye as Choi In Ha
Kim Young Kwang as  Seo Beom Jo
Lee Yu Bi as Yoon Yoo Rae

Character Profile :





Embedded image permalink

Embedded image permalink

Teaser :
Teaser 1 :
http://youtu.be/0y7a-FCaoJA

Teaser 2 :
http://youtu.be/M_EHkBvBANE

Teaser 3
http://youtu.be/jA7Kapl9atU

Teaser 4
http://youtu.be/A5Z_C9clmxc


Press Conference:

Date & time: Nov. 6th, 2014 (Thursday) at 2PM.
Venue: SBS Broadcasting Centre, Mokdong, 13th floor (SBS hall).
Attendee: Lee Jong Suk, Park Shin Hye, Kim Young Kwang, Lee Yu Bi.
Highlight: Cast introduction, highlight video, take photo, interview.


Source: SBS

Preview (Eng Sub) :
http://youtu.be/3aoSIRa-xvM

Notes :
All Pictures are not mine, thanks to the original uploaders, translator Hitoritabi and Feliciawst, PSH Soompi, PSHIC, also pshdramasupport and PSHStarlight tweets.

The Landlord :
Ha...ha...ha...nak jugak menyelit drama Korea kat blog ni yer.....Park Shin Hye punya pasal....Minat dia dah lama, sejak 5 tahun lepas selepas menonton drama lakunannya You're Beautiful..

Dia berbakat untuk berlakon (terutama crying scene), menyanyi, menari dan fotografi, Dia pandai banyak perkara lagi seperti memasak (ibubapanya ada restoren di Korea), sukan seperti baseball, sukan air (wakeboarding), mountain climbing, flower arrangement dan sebagainya.. Kalaulah saya punya banyak kemahiran sepertinya.
Yang paling saya suka Park Shin Hye suka buat amal kebajikan, selain derma wang, dia juga selalu terlibat dengan aktiviti kemasyarakatan secara sukarela bersama ibunya di Korea. Dia juga pernah melakukan kerja amal di Nepal dan Ghana sebelum ini. Boleh baca sini Park Shin Hye Volunteer

Bukan senang tau artis nak luangkan masa dan tenaga bergaul dengan orang-orang yang memerlukan bantuan macam orang miskin, orang-orang tua dan anak yatim (bukan setakat derma wang sahaja, ini semua orang boleh buat senang-senang).

Personaliti Park Shin Hye...... awesome!






Ha...ha...ha.. there you go....berjela memuji Park Shin Hye. Free nih...tidak berbayar.



Until next time.
xoxo

Saturday, November 1, 2014

Thought of the Day


Transformasi Untuk Semua

السلام عليكم
Hampir 2 tahun blog ini tidak di'update.'  Blame my laziness for this. 

Mulai hari ini saya akan menukar skop blog ini dari ECPI dan Kesihatan ke pelbagai isu yang menarik minat saya seperti Pertanian, Masakan dan Korean Drama (mostly Park Shin Hye :). Saya masih akan mengekalkan info Kesihatan kerana kalau tak sihat macam mana nak update blogkan.....minus 'M' factor.

Oh ya...saya juga akan menukar style penulisan dari formal ke tidak formal, jadi kemungkinan penggunaan bahasa pasar dan rojak akan berlaku.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyJXns8jdnAmLEzvNIVgWoi8YE8vJnzkKyqaRP8FXNrTsR9tKG

Until next time.
xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...